Klassisk guitar

classic1632

Klassisk Guitar

 

Klassisk guitar eller nylonstrengsguitar kan være den rigtige guitar at lære at spille på. Men instrumentet skal helst være nogenlunde godt – ellers er det umuligt at få til at lyde inspirerende – og opnå virkelige fremskridt. Derfor: Glem supermarkeds guitarer – det er kun legetøj. Køb helst instrumentet hos en lokal musikhandler f. eks i Holbæk eller Slagelse, eller på nettet hos en sikker leverandør: Thomann.de eller 4sound.dk. Endelig kan man være heldig på dba.dk – men her kan man sandelig også blive snydt, hvis man ikke har kompetent hjælp.

Det er vigtigt at have en erfaren guitar lærer: Man er nødt til at starte med at lære, hvordan man skal sidde, holde på og betjene instrumentet. Det er bestemt ikke let at gøre ergonomisk korrekt. Gang på gang må man rette de samme tekniske fejl. Fejl, der hvis de får lov at blive, giver ondt i ryggen, i hænder og håndled, i nakken, skulderen m.m. og i øvrigt en dårlig klang. Den rigtige holdning er afgørende for klassisk guitar – og dårlige indlærte vaner er næsten umulige at udrydde. You Tube lynkurser eller lignende er langtfra nok. Der skal være en til at se hvad man gør. Er man et kropsbevidst menneske og god til at iagttage sig selv, kan man dog snart have stor glæde af at se sig selv i et stort spejl. Man skal lære at sidde afbalanceret, koncentreret og rimelig afslappet før man kan blive god til at spille.

Når man alligevel er i gang, kan man ligeså godt med det samme få lært noder og den grundlæggende musikteori, der gør det lettere selv at sætte sig ind i nye musik numre. Hvis man vil spille klassisk musik er det en nødvendighed.

Er man udover det absolutte begynder stadium, skal man overveje, om det man vil er at akkompagnere lejrbåls sange, eller man vil stræbe efter at blive god til at spille instrumentalmusik.

I det første tilfælde skal man lægge vægten på akkorder og at lære at spille blindt og udenad til sange, på en medrivende måde.

Vil man spille instrumental musik f. eks. latin eller klassisk, skal melodispillets teknik indøves trin for trin. Det er to helt forskellige indlærings processer. Instrumentalmusik findes i alle sværhedsgrader og mange genrer, så man bliver aldrig færdig med at lære nyt.

Har man et vist niveau, er instrumentet glimrende til at improvisere på og komponere egne sange.

For de fleste mennesker, er det især i starten, absolut nødvendigt med regelmæssig træning. Hellere kort tid hver eneste dag, end lang tid en enkelt eller to dage på en uge.