Guitarmikrofoner

gyldensky1

Lydbølger kan omdannes til elektriske bølger. I guitar sammenhæng sker det enten ved hjælp af en akustisk mikrofon, en piezo elektrisk mikrofon  eller en elektromagnetisk mikrofon anbragt tæt på strengene. De to sidstnævnte kaldes oftest pickupper.

Den akustiske mikrofon bruges ligesom en sangmikrofon til at gengive den lyd, der kommer ud af en akustisk guitar så naturtro som muligt. I live sammenhæng kræves hertil særligt velegnede mikrofoner, hvis man vil undgå feedback og have en god lyd. Danske DPA microphones fremstiller noget af det bedste til formålet i små størrelser. Andre producenter laver fremragende mikrofoner i store størrelser. Fælles for disse mikrofoner er at de er relativt kostbare og sarte. Derfor ikke særligt egnet til fattige amatører.

Den akustiske lyd kan gengives nogenlunde godt med piezo elektriske mikrofoner (pickupper).  Rystelser i materiale – her typisk guitarstolen – omdannes til svage elektriske bølger. De første, der kom frem i 60erne, benyttede sig af samme slags krystaller, som sad i de billigere grammofon pickupper. Lyden var ikke ret tæt på en naturlig gengivelse. Men der er sket meget med krystalteknologien siden og andre teknologier afledt af halvleder revolutionen er kommet til. Lydkvaliteten af forskellige løsninger er meget varierende. Forforstærker indbygget i instrumentet er det mest almindelige. Kvaliteten af denne forforstærker er af afgørende betydning for lyden. Pris og kvalitet følges ikke altid ad. Mange mindre kendte special producenter laver systemer, der er mindst lige så gode eller bedre end de mest kendte.  Se dig grundigt om på nettet før du vælger. Super vellydende systemer produceret i landet finder du i bl.a. Finland, Holland og Tyskland. Men selvfølgelig kan man altid vælge et af de velkendte amerikanske mærker (de fleste er produceret i Kina for et amerikansk firma). Det er måske lidt nørdet, men har du en guitar med en enestående klang bør du bruge tid og kræfter på at finde det mest naturligt lydende system.

Oprindelig var formålet med den elektromagnetiske mikrofon  (eller pickup) at gengive guitarlyd naturligt ved en højere volumen. Men siden midt i 50erne tilstræbte forskellige producenter at give den elektriske guitar sin helt egne personlige lyd. I dag findes mange forskellige typer, der er helt afgørende for den elektriske guitar anvendelses muligheder. I princippet består de alle af isoleret tråd af ædelmetal spundet rundt om en eller flere magneter. Tråd kan være tyk eller tynd og have forskellig ledningsevne. Det kan være en stor magnet (soapbar) eller 6, 12, 18, eller 24 magnet elementer tråden er spundet om.  Guitarmodeller med et kendt udseende kan med forskellige mikrofon typer for den uindviede se ens ud men lyde vidt forskelligt.  Specielle modeller med specielt udseende lader ofte ikke i tvivl om begrænsede anvendelsesmuligheder. Du kan få guitarer, der forvrænger enhver forstærker med lethed, og andre kan lave krystalklare lyde rige på harmoniske overtoner. Prøv mange forskelige elektriske guitarer på mange forskellige forstærkere før du køber. Så er der håb om, at du starter med noget du kan være tilfreds med,  i det mindste i nogle år.

Før du køber din første elektriske guitar skal du nøje overveje hvordan du ønsker at lyde.  Muddy Waters, BB King, Stevie Ray Vaughan, Van Halen, Hank Marvin og mange flere havde en bestemt lyd, der næsten kræver en helt bestemt type mikrofon. Forstærker og effekter kan gøre meget for lyden, men du når ikke hele vejen uden den rigtige mikrofon i din elektriske guitar.  Men guitar behøver til gengæld ikke at være den helt rigtige – selv om det føles bedre. Prisforskellen på pickupper er overkommelig – på elektriske guitarer det modsatte. Så få himlen til at gløde inden for dit realistiske budget, så kan du bedre koncentrere dig om at øve.