Køb af instrument

furch1

Personligt har jeg altid haft svært ved at holde mig til en guitar! En er den rigtige til én slags musik, men helt forkert til noget andet. Jeg tænker ikke bare på de åbenlyse forskelle. Nylonstrenge, metalstrenge, elektrisk  – nej det er meget værre:

Klassiske guitarer med nylon strenge, der lyder skarpt, lyst og kort egner sig i mine ører perfekt til Fernando Sor og andet ældre klassisk repertoire, mens Tarrega og neo-romantik har brug for mørkt klingende guitarer med fantastisk efterklang. Elektrisk blues lyder helt forskelligt afhængigt af om det bliver spillet på en Telecaster med vælgeren i midterposition eller en Gibson 335 med vælgeren i halsposition.

Og det er bare lyden!  Sandheden er, at hvis dine ører er åbne for udvikling og nypåvirkning bliver du aldrig færdig med at finde den perfekte guitar. Du kan derfor let risikere at få en betydelig samling guitarer – eller bestandigt købe og sælge guitarer. Er du til elektrisk gælder det samme forstærkere og andet gear. Du bliver ikke færdig før du dør. Sådan er der mange, der har det, blot med forskellige ting.

En del mennesker er gode til at fokusere omkring én genre. De har det selvfølgelig lettere, da de så kun har behov for den perfekte guitar til den genre.

Begyndere

Begyndere skal have en guitar, der lyder rimeligt godt inden for den genre de holder af. Ellers savner de motivation til at øve sig – inden for ganske kort tid. Det er mindst lige så vigtigt, at ergonomien er i orden.

Mindre børn kan kæmpe sig til at spille på instrumenter, der passer utroligt dårligt til dem, hvis de er motiveret. Det er dog ikke heldigt. De kan let udvikle livsvarige skader.

Størrelsen af instrumentet bestemmer hvordan, man kan anbringe det i forhold til kroppen.  Halsens bredde og strengeafstand skal helst passe til spillestil, fingrenes længde og håndens bygning. Gribebrættets og halsens profil er meget vigtig – ikke mindst for begyndere. Båndenes udformning og tilpasning er af stor betydning for hvor behageligt det er at spille. Sidst men ikke mindst er det af afgørende betydning, hvor stor afstanden er fra strengene til gribebrættet både ved 1. bånd og alle båndene imellem op til 17. bånd.

Pris og kvalitet

Mange billige (og dyre) guitarer fungerer rimeligt i området op til 5. bånd og lige omkring 12. bånd, men er håbløse fra 5. til 9. bånd. Det skyldes en dårligt bygget eller dårligt opbevaret hals. Jeg har oplevet det med utallige billige guitarer, men også med guitarer af kendte mærker i 50.000 kr. klassen!

Det er aldeles ikke let at købe en god guitar. Nogle få fabrikater er dog sjældent helt ringe. Den virkeligt gode guitar koster penge. Klassiske guitarer rigtigt mange penge, fordi materialerne er sjældne (fredede) og de kræver megen arbejdstid. Akustiske metalstrengsguitarer kan fås noget billigere i god kvalitet. For elektriske findes der fantastisk gode guitarer til billige penge, men også mange elendige.

Generelt gælder det ofte om at finde en god guitar af et mindre kendt mærke. Nogle af mest kendte mærkers billigere modeller er virkeligt ringe, og deres gode modeller betaler man en betydelig overpris for. Det er lige som med T-shirts, der er lavet på en fabrik i Bangla Desh – det er først når varemærket sættes på de betydelige prisforskelle opstår.

Mange guitardele og hele guitarer laves i dag af industrirobotter, der er i stand til at holde en ensartet høj kvalitet i bearbejdningen. Så er det kun materialer og afprøvning, der bestemmer den endelige kvalitet.

Den ekstra gode guitar

Gode akustiske guitarer er uhyre følsomme i forhold til luftfugtighed og temperatur. Derfor er er det en dårlig ide, når man bor i Danmark, at købe en håndbygget guitar i Uruguy, Indonesien eller Louissianna, USA. Træet er sjældent klimatilpasset! I forretninger, der handler med strengeinstrumenter af træ er der oftest klimaanlæg. Derfor kan de have guitarer og violiner hængende. Hjemme skal alle guitarer når de ikke bruges – altid opbevares i deres klimastabiliserede kasse. Udtørring er slemt – men overdreven fugt værre!

Den fornuftige holder sig til nogle få guitarer efter situationen de skal bruges i. Særegne egenskaber, der tager hensyn til din smag og anatomi, kan du lettest opnå ved at få en dansk håndbygget guitar. Det behøver ikke at være dyrt i forhold til en guitar af de mere kendte mærker. Ældre kendte guitarbyggere er naturligvis ofte dyre. Men der er danske guitarbyggere, der holder en høj kvalitet og en forholdsvis lav pris. Oftest laver de også store og små reparationer. Af den grund bor de fleste langt fra storbyerne, hvor det er billigt at bo og opbevare materialer. Nogle kan overleve lidt tættere på byen, men bliver ”slået ihjel” når huslejen stiger og salget pludselig svigter. Det kræver mod og dedikation at være selvstændig i den branche.

Severin, J Reitz, J Jepsen og en del andre fremstiller instrumenter med personlighed, som er økonomisk overkommelige. Andre jeg kunne nævne starter omkring de 30.000 kr. De kan blive relevante i konkurrence, med ikke mindst tyskere, hollændere og svenskere når du er på vej til at blive professionel. Der er en tradition for instrumentbygning i de lande, også blandt amatører, hvor Danmark har svært ved at følge med. Kun få klarer at holde et højt niveau og rimelige priser i det lange løb. Vil man leve af at bygge lækre instrumenter, skal man ikke være bange for meget lange arbejdstider og beskeden indkomst.