El-bas

reitzbass632Når der skal danses eller lignende har det altid haft stor betydning, at have en solid rytmisk bas. I tidligere tider blev den leveret af stortromme og Tuba. Fra 30erne blev den fra klassisk musik kendte kontrabas brugt i bigbands. Primitive udgaver lavet af krydsfiner blev brugt i andre genrer, som det der siden er blevet kaldt country og rockabilly. Den rigtige kontrabas er et temmelig kostbart instrument, vanskelig at transportere og temmelig sart. Den billige udgave er svær at høre, den har meget lidt volumen og efterklang.

Derfor forsøgte man aller rede ret tidligt forskellige muligheder for forstærkning. Dette er fuldt udviklet til kontrabassen i vore dage. Nu er volumen ikke noget problem selv med en billig bas. Størrelsen er derimod stadig et stort problem for den musiker, der skal transportere sit instrument fra sted. Derfor blev den elektriske bas opfundet. Først blev den ikke rigtigt accepteret. Men inden længe indså man, at den i sig selv gav nogle helt andre musikalske muligheder. Dens tone er ikke så kompleks som det helt akustiske instrument. Til gengæld er den lettere at give en helt specifik klang.  Komplicerede stemmer, kun ganske få ville kunne spille på en kontrabas, lader sig langt lettere spille på en elektrisk bas. Kan man acceptere en lettere udefineret varm klang, kan man gøre dens mensur kort. Der findes bas helt ned til ukulele størrelse i vore dage. En el-bas kan laves relativt billigt i en god kvalitet. Desværre er man til gengæld dybt afhængig af en god forstærker. Tidligere store og tunge og ret kostbare. I dag væsentligt lettere og meget billigere at producere i god kvalitet.

El-bassen gennembrud kom, da den blev standard instrumentet i amerikanske studier omkring 1957-1958. Hollywoods Carol Kay, Detroits James Jamerson m.fl. gav instrumentet en egen musikalsk identitet, som alle senere basister har haft glæde af. Du har helt sikkert hørt dem uden at vide det, da de har været med på tusindvis af indspilninger. Bassister der vil leve længe af deres spil er ikke så kendte af de fleste, da de udfører det vigtige job, at skabe harmonisk og rytmisk bassis for de fleste musikgenrer i samarbejde med trommeslagere i studierne mere end på scenerne. Andre lever for at spille solistisk virtuost, men de har noget sværere ved at finde jobs, eller brænder hurtigt ud. Eksempler på meget dynamiske bassister er John Entwhistle  og Jaco Pastorius, der hver på deres måde revolutionerede baslyd. Hør dem på You Tube.

Instrumentets kvaliteter har udviklet sig. Man kan i dag lave instrumenter, der ikke er vanskelige at spille på og lyder godt.

 

El-bas er i dag et relativt billigt og lettilgængeligt instrument på basisniveau. Det kan bruges i mange sammenhænge. Lige fra den enkle “skomagerbas” til kompliceret funk og jazz walkingbas. Her kan du lære det fundamentale om instrumentet, at spille en fast rytme og vælge de rigtige toner efter becifring/akkorder, tabulatur og noder alt efter behov. Vi koncentrerer os især om de genrer, du synes særligt om, hvad enten det er rock, folk, jazz, blues, funk eller reggae/dancehall. Når det elementære er overstået, er der i dag uendelige muligheder for at blive rigtig god i forskellige genrer. Først og fremmest lægger jeg dog vægt på, at du får lært at holde en fast rytme – og at du rammer de rigtige toner i forhold til givne akkorder. “The Groove is King” for en bassist. Derfor skal man lære at spille sammen med en given trommerytme og skabe den fornemmelse, der hører til genren.