Akustisk guitar med metalstrenge

furch-daek632

 

Ønsker man at blive hørt på akustisk guitar er bronze og stål en del mere gennemtrængende end nylon, silke og sølv. Derfor spiller mange på såkaldte westernguitarer. Faktisk blev den opfundet for mange hundrede år siden i det, der nu er Italien, Østrig og Tyskland. Det var dog først efter 1. Verdenskrig i 1920erne, at guitarer med metalstrenge fik større udbredelse. De skyldtes især bedre metallegeringer, der gjorde det lettere og mere behageligt at spille på dem. Både i Europa og Amerika udvikledes bedre byggemetoder, der gjorde det muligt at bygge en økonomisk overkommelig og rimeligt velklingende guitar.

Den klassiske amerikanske store flattop westernguitar fik sin første store popularitet inden for kirkemusikken. Der var ikke orgler i de små præriekirker, men musikledsagelse blev efterhånden accepteret. Herfra bredte den sig til andre genrer. Først og fremmest det man i dag kalder country. En væsentligt mindre udgaver, dem der i dag kaldes OM og Parlor, blev populære inden for ragtime og tidlig blues musik.  En særlig stor type af den akustiske guitar er Jazz guitaren med hvælvet krop. Den blev især populær i 30erne – som rytmisk fundament i bigbands. Fra slutningen af 30erne  med elektrisk forstærkning. Der findes mange meget specielle udgaver af metalstrengs guitarer.

Guitarer med metalstrenge kan lyde utrolig godt. De kræver dog ofte større præcision og  fysisk mere af den der spiller. Strengene slider simpelthen mere på ens fingre og fingerkræfter. Størrelsen på kroppen kan også være et problem på de populære modeller: Dreadnaugth og Jumbo. Begge ord signalerer stor – og det er de. Bunden af kroppen som højre arm skal ind over er for høj og tyk for de fleste lidt mindre mennesker. Det er langt lettere at starte på en OM (orkestermodel) eller evt. en Parlor, der er langt mindre. Mindre størrelse mindre klang, men det afhænger i høj grad af kvaliteten.

Spillestilen på disse guitarer kan være med fingre, holdt plekter (flatpick) og fingerplektre. Det bestemmes i høj grad af ens anatomi og personlige smag og forbilleder.

Det er ikke den letteste guitar at starte med. I det mindste kræver det en god og præcist opsat guitar.